Naša polja so razprostrta tik ob vznožju Nanosa, v neokrnjenem okolju, kjer intenzivno kmetijstvo ni prisotno in spadajo v območje Nature 2000. Naravne danosti našega okolja združujemo z naravi in človeku prijazno obliko kmetovanja. Na naših poljih rastejo žita (tudi starodavna), zelišča in industrijska konoplja, iz katerih nastajajo izdelki z visoko prehransko vrednostjo in bogatim okusom.
Naravna integriteta v sinergiji z ekološkim prepričanjem bogati naše proizvode do te mere, da jih v sodobnem pogovornem jeziku lahko poimenujemo kar “superživila”.
Na kmetiji Gruden domujejo krškopoljski prašiči. Skupen koncept trajnostnega razvoja temelji tudi na sonaravnem bivanju živali na kmetiji. Ob upoštevanju potreb živali, torej ob inovativnih pristopih v reji, lastni ekološki krmi in ob humanem odnosu skušamo doseči visoke standarde prireje, posledično tudi čim večjo kakovost mesnin. Na tradicionalen način jih v lastnem živilskem obratu oblikujemo v unikatne suhomesnate izdelke – brez vsakršne uporabe konzervansov, ki jih nadomeščajo Piranska sol, eko česen, eko poper ter čas.
Zorjenje poteka na t.i. primorski način, v plemeniti beli plesni. Dimljenja se ne poslužujemo. Res imajo te mesnine kratek rok trajanja, a so zdravju veliko bolj prijazne. Dodana vrednost temelji na procesu “od njive do krožnika”. Vsem ekološkim izdelkom na naši kmetiji je skupno to, da so rezultat trdega dela skozi celo leto, odraz spoštovanja naravnih zakonitosti in dodana vrednost zdravju.
Ocvirki v masti so izdelani iz svežega in čistega maščobnega tkiva krškopoljskih prašičev, katere pridobimo s počasnim taljenjem slanine na nizkih temperaturah. Zaradi dolgotrajnejšega taljenja masti pri nižjih temperaturah so mast in ocvirki kvalitetnejši, dlje časa obstojni in okusnejši v vseh pogledih. Pripravljamo jih ročno, kot nekoč. Segreti se v ustih kar stopijo in so vrhunskega okusa. So nesoljeni inpakirani v ekskluzivno stekleno embalažo, ki ohranja obstojnost maščob.
cca 900 g
Bio zorjena kraškopoljska panceta je narejena z slanine kraškopoljskega prašiča, ki je edina slovenska avtohtona pasma prašiča in se odlikuje z zdravimi polinenasičenimi maščobnimi kislinami (omega-3, omega-6 inomega-9). Narejena je po po recepturah naših prednikov, ki so kot začimbo uporabljali le poper in sol, za boljši okus so dodali še česen - brez aditivov! Je prijetnega vonja, v ustih se kar stopi in pušča harmonijo okusov.
cca 300 g
Narejena na tradicionalen način iz drobno mletega ali na kocke rezanega svinjskega mesa ter kockane slanine kraškopoljskega prašiča in naravnih začimb brez konzervansov. Kraškopoljskegi prašič je edina slovenska avtohtona pasma prašiča in se odlikuje z zdravimi polinenasičenimi maščobnimi kislinami (omega-3, omega-6 inomega-9). Zaradi tradicionalnega načina zorenje poteka na t.i. primorski način s pomočjo plemenite beli plesni, je prefinjenega okusa.
cca 300 g