Krompir v zjevnci je odlična domača zimska marenda, ki jo gospodinje na Pivškem in Bistriškem vedno rade umestijo na jedilnik. Kako jo pripravimo in kaj je njena velika skrivnost, vam bomo zaupali v tem prispevku, ki je bil objavljen tudi na RTV Slovenija, 11. novembra 2022.
Krompir v zjevnci je domača jed iz krompirja in kislega zelja, ki je nastala iz čiste potrebe. Namreč, ko se krompir in kislo zelje kuhata skupaj, se zgodi nekaj magičnega. Krompir se ne razkuha, saj zaradi kislosti zelja zakrkne! Gospodinje so tako lahko dale lonec na štedilnik in jim ni bilo treba skrbeti, kdaj bo kosilo kuhano. Tisti, ki jedi ne poznajo, zaradi skorjice, ki jo krompir dobi, včasih zmotno mislijo, da je surov, a temu, kot sedaj vemo, ni tako.
Gospodinje so to domačo jed vedno bogato zabelile. Najboljši krompir v zjevnci je zabeljen z domačimi svežimi ocvirki, mi pa zraven priporočamo še popečeno domačo klobaso, ki bo naredila pravo piko na i.
Recept za krompir v zjevnci s popečeno domačo klobaso
Potrebujemo:
- krompir
- kislo zelje
- lovorov list
- poper
- sol
- ocvirki
- domača klobasa za kuhanje
Pripravimo sestavine za krompir v zjevnci. Jed bo toliko bolj okusna, če uporabimo domače izdelke, ki imajo več arome in tudi hranilnih snovi.
Krompir olupimo in zrežemo na malo večje kose in damo v večjo posodo ter zalijemo z vodo. Dodamo kislo zelje. Če je prekislo, ga pred tem še nekoliko oplaknemo. Kuhamo dobrih 40 minut. V tem času bo krompir dobil skorjico, ki se ne razkuha, v notranjosti pa bo lepo kuhan.
Medtem ko se krompir v zjevnci kuha, pripravimo popečeno domačo klobaso z ocvirki. Pripravimo jo tako, da klobaso narežemo na kolute in popečemo v ponvi, proti koncu dodamo še ocvirke.
Jed razdelimo na krožnike in bogato zabelimo s popečeno domačo klobaso z ocvirki.
Kako sva krompir v zjevnci skuhala Anita in Aleš, si lahko pogledate v prispevku, ki je bil na RTV Slovenija objavljen 11. novembra 2022.
Okusno domačo marendo vam želiva,
Anita & Aleš